Gennem årene opstod der forskellige traditioner omkring børneballadedagene:
Arrangementet startede altid med et stort samvær i Broby Gamle Skoles gymnastiksal, hvor alle børn og voksne deltog, og hvor der blev lavet sanglege og sunget ballader. Tanken bag det var, at genkendelse er vigtig, så der var nogle helt faste lege, der gik (og stadig går) igen. Ligeledes blev traditionen med årene, at den færøske sang “Vind op i rå” blev sunget som afslutning på weekenden.
Eventyrfortællingen blev et fast punkt lørdag aften. I mange år var det Helle Varming, der samlede børn og voksne om levende lys i salen og fortalte et eventyr og lod børnene komme til orde med egne sange, vitser og historier. Der har været gæstefortællere undervejs, men den faste tradition er nu overtaget af Inge Daniels Beck og Kenneth Staben.
Der har også været tre - meget forskellige - ældre traditionsbærere, som børnene ventede at se fra gang til gang:
Kylle Pay, som stadig repræsenter “De rejsende” med sangen om Egernet, Gerda Petersen, som kom med sanglege fra det gamle Nørrebro, og Minna Kjærgård, som var tilknyttet Folkemusikhuset i Hogager, og som børnene kendte som “hende der synger om vaskekællingen”.
Det var primært i samarbejdet med Rikke Gaarde at ballademaleriet tog form. Børnene tegnede/malede - ofte vægstore - malerier med deres fortolkninger af historien.
Som årene gik, opstod der en gruppe unge, der havde været med til børneballader, siden de var små. De blev forbilleder for de nye børn, og det var noget særligt at få lov til ud på aftenen at komme med “de unge” med længere ned ad Suserupvej, hvor Per Billes fortællehus ligger. Her skabte Per og Itys Gjaldbæk den ideelle ramme om at kunne fortælle, lytte og synge i mørket omkring ildstedet.
Fra starten var Benny igangsætter af balladeteater, hvor børn, unge og voksne deltog i at skabe teater over den ballade, der blev arbejdet med.
Se oversigt over balladedage og –sommeruger for børn og unge, hvor det fremgår, hvem der gennem årene har været arrangører sammen med Benny, og hvilke ballader, der i deres hænder er blevet levende børneballademateriale.
Birgitte Bjerre og Lene Malmstrøm, januar 2014.